فهرست مطالب

پژوهش در تغذیه ورزشی - پیاپی 2 (تابستان 1401)

نشریه پژوهش در تغذیه ورزشی
پیاپی 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن فرجی*، فردین میراحمدی، اوین محمدی صفحات 1-10
    مقدمه

    در پژوهش حاضر اثر عصاره توت فرنگی بر برخی شاخص های اکسایشی، التهابی و آسیب سلولی ناشی از فعالیت مقاومتی حاد در زنان غیر ورزشکار بررسی شد.

    مواد و روش ها

    14 دختر سالم غیرورزشکار در یک پژوهش تصادفی، دوسوکور، کنترل شده با دارونما، متقاطع در دو شرایط مکمل و دارونما (قد: 7/2±5/162، وزن: 3/6±4/70، شاخص توده بدن: 2/1±7/26، سن: 5/3±7/24) قرار گرفتند. آزمودنی ها به مدت 14 روز قبل از یک جلسه تمرین مقاومتی مکمل عصاره توت فرنگی یا دارونما (مالتودکسترین)، 350 میلی گرم دوبار در روز، را مصرف نمودند. نمونه های خونی سرم جهت بررسی ظرفیت آنتی اکسیدانی تام، مالون دی آلدیید، پروتیین واکنش پذیرC و کراتین کیناز، قبل از دوره مکمل سازی (پایه)، پیش و پس از یک جلسه فعالیت مقاومتی حاد جمع آوری شدند.

    یافته ها

    ظرفیت آنتی اکسیدانی تام در شرایط مکمل و در مرحله قبل از فعالیت مقاومتی و پس از فعالیت مقاومتی نسبت به قبل از مکمل سازی بالاتر بود (05/0>p). سطوح مالون دی آلدیید در شرایط دارونما و در مراحل قبل از فعالیت مقاومتی و پس از فعالیت مقاومتی، بالاتر از شرایط مکمل بود (05/0>p). پروتیین واکنش پذیرC تغییر معناداری نداشت (05/0<p). سطوح کراتین کیناز در شرایط دارونما، پس از فعالیت مقاومتی نسبت به قبل از مکمل سازی و قبل فعالیت مقاومتی بالاتر بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مکمل عصاره توت فرنگی ممکن است در کاهش استرس اکسایشی سلولی و آسیب سلولی ناشی از فعالیت ورزشی شدید نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: عصاره توت فرنگی، التهاب، فعالیت ورزشی مقاومتی، استرس اکسایشی
  • عبدالرضا کاظمی*، مختار قنبرزاده، ضیاء نویدی، مهرناز سلطانی صفحات 11-19
    مقدمه

    زنان چاق با توجه به میزان چربی احشایی شکمی و کاهش توده عضلانی، در معرض ابتلا به بیماری های متابولیکی قرار دارند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر 8 هفته تمرین تناوبی همراه با مصرف سیاه دانه بر سطوح سرمی واسپین زنان مبتلا به چاقی بود.

    روش شناسی:

     28 زن دارای اضافه وزن با شاخص توده بدنی بالای 30 در چهار گروه 7 نفره، کنترل مکمل، تمرین و  تمرین - مکمل تقسیم شدند و به مدت 8 هفته تمرینات تناوبی شدید و هر هفته 3 جلسه به مدت 45 دقیقه تا 60 دقیقه اجرا کردند. به طوری که در هفته اول سه وهله اجرای 4 دقیقه ای با شدت90 درصد ضربان قلب و هفته هشتم پنج وهله اجرای 4 دقیقه ای با شدت90 درصد ضربان قلب ذخیره با 2 دقیقه استراحت فعال بود. گروه های مصرف کننده مکمل روزانه دو  کپسول  mg 1000  پودر سیاه دانه را ظهر و شب پس از هر وعده غذایی به مدت هشت هفته مصرف کردند. برای تجزیه و تحلیل های آماری از آزمون تحلیل کوواریانس یک طرفه در سطح معنی داری P ≤ 0/05 استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج تحقیق حاضر، در میزان سطوح سرمی واسپین بعد از تمرین تناوبی بین چهار گروه کنترل، مکمل ،تمرین و مکمل- تمرین وجود نداشت (0.447=P). اما بین تغییرات نیم رخ لیپیدی شامل تری گلیسرید (0.003=P) HDL (P=0.001)، LDL (P=0.005) بعد از تمرین تناوبی بین چهار گروه کنترل، مکمل ،تمرین و مکمل- تمرین تفاوت معنی داری وجود داشت (P ≤ 0/05).

    نتیجه گیری

    با توجه به کاهش معنی دار در نیم رخ لیپیدی، به نظر می رسد تمرینات تناوبی شدید همراه با مصرف سیاه دانه می تواند به عنوان یک عامل موثر در بهبود نیم رخ لیپیدی زنان چاق مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی، واسپین، سیاه دانه، زنان چاق
  • محمدرضا فدائی چافی، محمدحسن دشتی خویدکی*، سید حسین حجتی صفحات 21-33
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر، تاثیر مصرف کوتاه مدت مکمل تورین بر قدرت عضلانی و پاسخ شاخص های آسیب عضلانی و hs-CRP با یک جلسه فعالیت مقاومتی شدید در مردان تمرین کرده مقاومتی بود.

    مواد و روش ها

    20 مرد تمرین کرده مقاومتی (سن: 33/3 ± 60/25 سال و شاخص توده بدن: 36/1 ± 75/25 کیلوگرم بر متر مربع) به صورت نمونه در دسترس انتخاب شده و به طور تصادفی به دو گروه مکمل تورین و دارونما تقسیم شدند. نمونه های خونی اول و دوم، به ترتیب قبل و بعد از اجرای نخستین جلسه HIRE جمع آوری شد. سپس، آزمودنی ها به مدت 2 هفته روزانه 3 عدد کپسول 1000 میلی گرمی مکمل یا دارونما را میل کرده و تمرینات معمول خود را که حجم و شدت آن بین دو گروه مشابه بود دنبال کردند. تغییرات درون گروهی با استفاده از آزمون t وابسته و تغییرات فاکتورهای خونی با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شد. همچنین، تفاوت های بین گروهی با آزمون t مستقل بررسی شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد مقادیرCKپیش از مکمل یاریو پس از مکمل یاری،LDH پیش از مکمل یاری و پس از مکمل یاری از نظر آماری معنی دار بود. تغییرات پلاسمایی hs-CRP قبل و بعد از مکمل یاری از نظر آماری معنی دار نبود. همچنین، در هیچکدام از متغیرهای اندازه گیری شده تفاوت معنی داری بین دو گروه دیده نشد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد 2 هفته مصرف تورین ، تاثیر معنی داری بر قدرت بیشینه عضلات بالاتنه و پایین تنه و همچنین، پاسخ hs-CRP و آنزیم های CK و LDH مردان تمرین کرده مقاومتی متعاقب یک جلسه HIRE ندارد.

    کلیدواژگان: تورین، کراتین کیناز، لاکتات دهیدروژناز، پروتئین واکنشی c با حساسیت بالا، قدرت بیشینه
  • حدیث بیات*، حمیدرضا خالونجاد، مسعود بابائی، نازنین ارنوازی یامچی، محمدعلی آذربایجانی صفحات 35-42
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر تعاملی یک دوره تمرینات تناوبی با شدت بالا و مکمل سازی دارچین بر سطوح برخی نشانگرهای ضد التهابی در مردان دارای اضافه وزن و چاق انجام گردید.

    روش شناسی: 

    40 مرد بزرگسال چاق و دارای اضافه وزن با شاخص توده بدنی بیشتر از 26 کیلوگرم/ مجذور قد به متر بصورت تصادفی به 4 گروه 1) مکمل دارچین، 2) تمرینات HIIT، 3) مکمل + تمرینات HIIT و 4) پلاسیبو تقسیم بندی شدند. سپس آزمودنی ها به مدت 8 هفته تحت مداخله های مختلف مکمل دارچین و تمرینات HIIT قرار گرفتند. شاخص های آنتروپومتریکی و التهابی و ضد التهابی در دو مرحله پیش آزمون- پس آزمون اندازه گیری شد.

    نتایج

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که سطوح سرمی IL-6 و TNFa و شاخص مقاومت به انسولین در گروه های مکمل، تمرینات HIIT و مکمل+ تمرینات HIIT در پس آزمون نسبت به پیش آزمون کاهش معناداری داشت (05/0 ≥ P)، در حالی که سطوح سرمی آدیپونکتین در گروه های مکمل، تمرینات HIIT و مکمل+ تمرینات HIIT افزایش معناداری در پس آزمون داشت (05/0 ≥ P). این در حالی است که در هیچ کدام از متغیرها تفاوت معناداری بین گروه ها وجود نداشت (05/0 ≤ P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت که اجرای تمرینات HIIT با و بدون مکمل سازی دارچین احتمالا از طریق کاهش سطوح نشانگر های التهابی و افزایش نشانگر های ضد التهابی باعث بهبود مقاومت به انسولین در مردان چاق دارای اضافه وزن می گردد.

    کلیدواژگان: تمرینات تناوبی با شدت بالا، آدیپونکتین، التهاب و چاقی
  • ابوالفضل فیجان، فرهاد دریانوش*، نگار کوروش فرد، فاطمه حسینی نژاد، نصرت الله فروزان، احمد محرز صفحات 43-52
    هدف

    از آن جا که تحقیقات محدودی مصرف هم زمان مکملهای کراتین و سدیم بیکربنات را درورزش های تیمی بررسی نموده اند، هدف از انجام این پژوهش بررسی مکمل یاری کراتین و سدیم بیکربنات بر عملکردبی هوازی، شاخص خستگی و آزمون عملکردی ویژه فوتسال در فوتسالیستهای نخبه بود.

    روش تحقیق

     32 فوتسالیست با میانگین سنی 23/0± 23/22 سال به طور هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در چهار گروه کراتین، سدیم بیکربنات، ترکیبی و دارونما قرار گرفتند. قبل و بعد از مداخله، آزمون عملکردی ویژه فوتسال و تست بی هوازی (RAST) انجام و شاخص خستگی، اوج و میانگین توان بی هوازی برآورد شد. طی 7 روز مکمل یاری، گروه کراتین روزانه 20 گرم کراتین، گروه سدیم بیکربنات 3/0 mg/kg، گروه ترکیبی (20 گرم کراتین و 3/0 mg/kg سدیم بیکربنات) وگروه کنترل 20 گرم نشاسته، در چهار وعده مصرف نمودند.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد اوج توان بی هوازی گروه های کراتین و ترکیبی از گروه دارونما به صورت معناداری بیشتر است. میانگین توان بی هوازی گروه کراتین و ترکیبی از گروه دارونما و هم چنین میانگین توان بی هوازی گروه ترکیبی از سدیم بیکربنات به صورت معناداری بیشتر است. شاخص خستگی گروه ها تفاوت معناداری نداشت. بین زمان آزمون عملکردی ویژه فوتسال هر یک از گروه های کراتین و ترکیبی با گروه دارونما و سدیم بیکربنات و بین گروه کراتین با ترکیبی در مرحله پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    مکمل یاری کراتین بر خلاف سدیم بیکربنات موجب بهبود شاخص های بی هوازی و عملکردی بازیکنان فوتسال می گردد.همچنین مصرف همزمان کراتین و سدیم بیکربنات با تقویت اثر هم افزایی، پاسخ مثبت تری به آمادگی بی هوازی و عملکردی فوتسالیست ها دردوران پیش فصل می دهد.

    کلیدواژگان: توان بی هوازی، سدیم بیکربنات، کراتین، فوتسال
  • محمدرحمان رحیمی*، شهرام پارساراد صفحات 53-61
    هدف

    در پژوهش حاضر تاثیر مصرف مکمل HMB بر غلظت هورمونهای رشد و تستوسترون بدنبال فعالیت مقاومتی در ورزشکاران مورد بررسی قرار گرفت.

    روش پژوهش: 

    در یک مطالعه دو سوکور، تصادفی، و کنترل شده با دارونما10 دانشجوی پسرورزشکار با میانگین سنی به طور تصادفی انتخاب و به مدت یک هفته مکمل HMB یا دارونما به میزان 3 گرم در روز (3 دوز 1 گرمی) مصرف کردند. سپس، یک هفته فاصله جهت پاکسازی بین دوره های بارگیری لحاظ شد. آزمودنی ها پس از یک هفته (مصرف مکمل یا دارونما) در فعالیت مقاومتی که شامل 3 ست با 85 درصد یک تکرار بیشینه با دو دقیقه استراحت بین ستها و حرکات شرکت کردند. بعد از یک هفته استراحت، آزمودنی ها فراخوانده شدند و با شیوه متقاطع با تغییر مکمل و دارونمای آنها به مدت یک هفته دیگر با همان شرایط قبلی به مصرف مکمل و دارونما پرداختند. سپس در فعالیت مقاومتی شرکت کرده و نمونه گیری خون از آنها بعمل آمد. نمونه های خون جهت اندازه گیری غلظت هورمونهای رشد و تستوسترون به روش الایزا به آزمایشگاه انتقال داده شد.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش با استفاده از آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که مصرف مکمل HMB به مدت یک هفته سبب افزایش معنی دار سطح تستوسترون در مردان تمرین کرده پس از فعالیت مقاومتی شده است (05/0≤p)؛ اما تاثیر معنیداری بر غلظت هورمون GH نداشت (05/0 >p).

    نتیجه گیری

    با توجه یافته ها به نظر می رسد که مصرف کوتاه مدت HMB می تواند ترشح هورمون آنابولیکی تستوسترون را پس از فعالیت مقاومتی در ورزشکاران افرایش دهد.

    کلیدواژگان: مکمل HMB، هورمون رشد، هورمون تستوسترون
|
  • Hassan Faraji *, Fardin Mmirahmad, Avin Mahammadi Pages 1-10
    Introduction

    In the present study, the effect of strawberry extract on some oxidative, inflammatory and cellular damage indices due to acute resistance exercise in non-athlete women was investigated.

    Materials: 

    14 healthy non-athlete girls in a randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study in two complementary and placebo conditions (height: 162.5 7 2.7, weight: 70.4 6 6.3, body mass index: 2/2) 26.7 ، 1, age: 24.7 3 3.5). Subjects took 350 mg twice daily for 14 days before a resistance training session with strawberry extract or placebo (maltodextrin) supplement. Serum blood samples were collected for total antioxidant capacity, malondialdehyde, reactive protein C and creatine kinase, before the supplementation period (baseline), before and after a session of acute resistance exercise.

    Results

    Total antioxidant capacity in complementary conditions before resistance exercise and after resistance exercise was higher than before supplementation (p <0.05). Malondialdehyde levels were higher than complementary conditions in placebo conditions and in the stages before resistance exercise and after resistance exercise (p <0.05). C-reactive protein did not change significantly (p <0.05). Creatine kinase levels in placebo conditions were higher after resistance activity than before supplementation and before resistance activity (p <0.05).

    Conclusion

    The results of the present study showed that strawberry extract supplementation may play a role in reducing cellular oxidative stress and cell damage due to strenuous exercise.

    Keywords: Strawberry extract, inflammation, resistance exercise, oxidative stress
  • ABDOLREZA Kazemi *, Mokhtar Ghanbarzadeh, Ziya Navidi, Mehrnaz Soltani Pages 11-19
    Introduction

    Obese women are prone to metabolic diseases due to the amount of abdominal visceral fat and decreased muscle mass. The aim of this study was to evaluate the effect of the  8 weeks of interval training  with consumption of black seed on serum vaspin levels in obese women.

    Methodology

    28 obese women with body mass index above 30 were divided into four groups: control, supplement, exercise and supplement-exercise for 8 weeks of interval trainin  with 3 sessions per week for 45 minutes. They performed for 60 minutes. So that in the first week, three 4-minute performance with an intensity of 90% of the heart rate and in the eighth week, five 4-minute performance with an intensity of 90% of the reserve heart rate with 2 minutes of rest was active. Groups taking the supplement daily took two capsules of 1000 mg of black seed powder at noon and night after each meal for eight weeksone-way analysis of covariance was used at the significance level of (a = 0.5).

    Results

    According to the results of the present study, there are no difference serum levels of vaspin after traning between the four groups of control, supplement, exercise and supplement-exercise. (P=0.447). But there was a significant difference between lipid profile changes including triglyceride (P = 0.003), HDL (P = 0.001), LDL (P = 0.005) after intermittent exercise between the four groups of control, supplement, exercise and supplement-exercise. 

    Conclusion

    Due to the significant difference in lipid profile, interval training  along with consumption of black seed can improve the lipid profile of obese women.

    Keywords: Periodic Exercise, Vaspine, Black seed, Obese women
  • MohammadReza Fadaei Chafy, MohammadHassan Dashty *, Seyed Hossein Hojjati Pages 21-33
    Background and purpose

    The aim of the present study was to investigate the effect of short-term use of taurine supplementation on muscle strength and response of muscle injury indices and hs-CRP with one session of intense resistance activity in resistance training men.

    Materials and Methods

    20 resistance training men (age: 25.60 33 3.33 years and body mass index: 25.75 36 1.36 kg / m2) were selected as the available sample and randomly divided into two complementary groups of taurine and placebo. Were. The first and second blood samples were collected before and after the first HIRE session, respectively. Subjects then took 3 1000 mg capsules of supplement or placebo daily for 2 weeks and followed their usual exercises, the volume and intensity of which were similar between the two groups. Intragroup changes were analyzed using dependent t-test and changes in blood factors were analyzed using repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test. Also, intergroup differences were examined by independent t-test.

    Results

    Findings showed that CK values before supplementation and after supplementation, LDH before supplementation and after supplementation were statistically significant. Plasma changes in hs-CRP before and after supplementation were not statistically significant. Also, no significant difference was seen between the two groups in any of the measured variables.

    Conclusion

    2 weeks of taurine intake appears to have a significant effect on maximal strength of upper and lower torso muscles as well as hs-CRP response and CK and LDH enzymes of trained men with no resistance following a HIRE session.

    Keywords: Taurine, Creatine Kinase, Lactate Dehydrogenase, high-sensitivity C-reactive Protein, Maximum Strength
  • Hadis Bayat *, Hamidreza Khalounejad, Masoud Babaei, Nazanin Arnavazi Yamchi, MohammadAli Azarbayjani Pages 35-42
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the interactive effect of a period of high-intensity interval training and cinnamon supplementation on the levels of some inflammation and anti-inflammatory markers in overweight and obese men.

    Methodology

    40 obese and overweight adult men with body mass index greater than 26 kg / m2 were randomly divided into 4 groups: 1) Cinnamon supplement, 2) HIIT training, 3) HIIT supplement + HIIT training, and 4) placebo Were classified. Subjects were then subjected to various cinnamon supplement interventions and HIIT exercises for 8 weeks. Anthropometric, inflammatory and anti-inflammatory indices were measured in two stages: pre-test and post-test.

    Results

    The results of data analysis showed that serum levels of IL-6 and TNFα and insulin resistance index in the complementary groups, HIIT training and supplement + HIIT training in the post-test were significantly reduced compared to the pre-test (P ≤ 0.05). While serum adiponectin levels in supplement groups, HIIT training and supplement + HIIT training had a significant increase in post-test (P ≤ 0.05). However, there was no significant difference between the groups in any of the variables (P ≥ 0.05).

    Conclusion

    According to the results, it can be said that performing HIIT training with and without cinnamon supplementation will probably improve insulin resistance in overweight men by reducing the levels of inflammatory markers and increasing anti-inflammatory markers.

    Keywords: High Intensity Interval training, Adiponectin, Inflammation, Obesity
  • Abolfazl Fijan, Farhad Daryanoosh *, Negar Kooroshfard, Fatemeh Hosseininezhad, Nosratallah Foroozan, Ahmad Mehrez Pages 43-52

    Since limited studies have examined the simultaneous use of creatine and sodium bicarbonate supplements in team sports, the aim of this study was to evaluate creatine and sodium bicarbonate supplementation on anaerobic performance, fatigue index and futsal special performance test (FSPT (in elite futsal players.

    Methodology

    32 futsal players (age of 22.23± 0 0.23 years) were selected objectively and randomly divided into four creatine, sodium bicarbonate, combined and placebo groups. FSPT and RAST anaerobicity test was performed .intervention During 7 days of supplementation, the creatine group received 20 grams of creatine daily, the sodium-bicarbonate group 0.3 mg / kg, the combined group (20 grams of creatine and 0.3 mg / kg sodium bicarbonate) and the control group 20 grams of starch, in four servings.

    Result

    showed that the peak of anaerobic power of creatine and combination groups was significantly higher than the placebo group. There was no significant difference in the fatigue index of the groups. There is a significant difference between the time of FSPT of each creatine and combination groups with the placebo and sodium bicarbonate groups and between the creatine and combination groups in the post-test

    Conclusion

    Creatine supplementation, unlike sodium bicarbonate, improves the anaerobic and functional parameters of futsal players. Also, the simultaneous use of creatine and sodium bicarbonate, by enhancing the synergistic effect, gives a more positive response to the anaerobic and functional indices of futsal players

    Keywords: Anaerobic power, creatine, sodium bicarbonate, Futsal
  • MohammadRahman Rahimi *, Shahram Parsarad Pages 53-61
    Introduction

    The aim of this study was to determine the effect of HMB supplement on the growth hormone and testosterone concentration following resistance exercise.

    Method

    In a double-blind, randomized and placebo-controlled study, 10 college athletes with age (22±1.32), weight (45.76±9.13), BMI (23.7±1.99) and body fat percent (12.50±4.08) were randomly selected and ingested HMB (3 gr per day) and placebo (3 gr per day) for one week. Then, A washout period of one week was set between supplementation periods. After one week of supplementation period, subjects performed resistance exercise included 3 sets of bench press, lat pull down, leg extension, leg curl, biceps curl, triceps curl and shoulder press with 85% of 1RM and 2 min rest intervals between sets and exercises. Before and after resistance exercise blood samples were taken. After a week rest, subjects recalled, then supplement and placebo changed for each subject . They performed the same resistance exercise as previous session. After completion of resistance exercise blood samples were collected for measuring growth and testosterone hormones by ELISA method.

    Results

    The results using ANOVA with repeated measures showed that one week ingestion of HMB significantly increased TS levels, but didn’t affect GH hormone secretion.

    Conclusion

    Based on the results, it seems that short-term ingestion of HMB can induceded increase in secretion of TS anabolic hormones after resistance exercise in athletes.

    Keywords: HMB supplement, Growth hormone, Testosterone hormone